Gökçe İnan Mimarlık Blog

BLOG

Anahtar Teslim Proje

Şüphesiz başlangıçlar her zaman zordur. Başlanacak olan iş ne olursa olsun, nasıl yapılacağını biliyor olsak dahi işin içine belirsizlik girdiğinde oluşan risk her zaman tedirgin eder. Söz konusu olan inşaat uygulaması ise ve konu hakkında da çok da bilgi sahibi değilseniz zorluk ve risk seviyesi daha da artar. Anahtar teslim inşaat uygulamaları tam da burada devreye girer ve anlam olarak “ Konut, iş yeri, ticari alan vb yapıları satın alırken veya kiralarken yapı ile ilgili tüm işlemlerin tamamlanarak eksiksiz bir şekilde alıcıya teslim edilmesi” olarak ifade edilir.

anahtar-teslim-proje-min

Anahtar teslim projeler, tasarım sürecinden itibaren başlayabilir veya tamamlanan bir projenin uygulaması için de gerçekleştirilebilir. Her iki durumda da iş sahibi ile “götürü bedel” üzerinden anlaşmaya varılır. Uygulanacak olan projenin büyüklük ve karmaşıklık düzeyine göre işin devamında, taraflar arasında karşılıklı olarak mutabakat sağlandığı takdirde anlaşılan bedel üzerinde revizyonlar gerçekleşebilir.

 

Özellikle konut, müstakil ev ve özel ofis alanları gibi nispeten kullanıcıların uygulamada daha az bilgi sahibi olduğu yapı gruplarında, anahtar teslim proje bedelleri uygulama yapacak firmalara göre çok fazla çeşitlilik gösterebilmektedir. Günümüzde herkesin bu konuda söyleyecek bir sözünün ve uygulamaya çevirecek bir tecrübesinin olduğunu kabul edersek birçok uygulayıcının da olduğunu söylemek yanlış olmaz. Birçoğumuz işi gösterdiğimizde neredeyse ışık hızıyla “Bu işi şu fiyata yaparım abi, aşağısı vallahi kurtarmaz, kurtaran da yalan söyler” diyen işi biliciler ile karşılaşmışızdır. Bu noktada projeleri firmalara anahtar teslim olarak vermeden önce, iş başladıktan sonra ve teslimde kötü sürprizlerle karşılaşmamak adına sağlıklı analiz yapmak gerekecektir.

 

Projelerin uygulama bedelleri gerçekleşecek imalat miktarları ile imalat birim fiyatlarının çarpılması ile oluşur. Talep ekonomik çözümler ise birim fiyat düşeceği için daha uygun bir fiyat oluşur, daha lüks bir yaklaşım istenirse daha yüksek bir bedel çıkar. Anahtar teslim projelerde fiyat çeşitliliği çoğu zaman bu seçimlerden kaynaklanır. Götürü bedel, taraflar arasında mutabık kalınan marka/model ve işçilik niteliği tanımlı teknik şartname ve imalatı gerçekçi olarak yansıtan bir iş programı/süre ile sabitlenerek verilmelidir. Anlaşılan götürü bedel işverenin talebine bağlı olarak kullanılacak olan malzeme bedelleri hariç tutularak da belirlenebilir.

 

Firmamız anahtar teslim proje bedellerini, gerçekleştirilecek olan imalatın kapsam, kalite, bütçe ve imalat süre analizlerini, ekonomik ve çevresel koşulları da dikkate alarak belirlemektedir. Müşterilerimiz ile mutabakat sağlanan teknik şartnameler ve iş süreleri ile sabitlediğimiz götürü bedellerin, düşük çıkması değil istenen kaliteyi ve kapsamı yansıtması önceliğimizdir. Proje uygulamalarında konusunda uzman ekipler ile çalışmak, oluşabilecek riskleri minimize ederek iş sahiplerini bütçe aşımlarından ve niteliksiz iş çıktılarından koruyacaktır.